Temel E-Fatura Ve Ticari E-Fatura Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dijital dönüşüm iş süreçlerinde hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı etkilerle kendini gösterir. E-Fatura uygulaması da en sık kullanılan dijital dönüşüm uygulamalarından biri olarak karşımıza çıkar. Ticari bir işleve sahip olan her türlü işlem faturalandırılır. Günümüzde gelişmiş teknolojinin bir getirisi olarak faturalandırma süreçleri dijital ortamlara taşınarak buradan yürütülür. Kapsamı ve formatı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirtilen E-Fatura uygulaması kendi içinde Temel E-Fatura ve Ticari E-Fatura olmak üzere iki gruba ayrılır. Temel E-Fatura ve Ticari E-Fatura hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Temel E-Fatura Nedir?
Temel E-Fatura, oluşturulan faturanın göndericiden direkt olarak alıcıya ulaşmasını kapsayan E-Fatura türüdür. Temel E-Fatura alıcısı herhangi bir teknik problem dışında faturayı reddetme hakkına sahip değildir. Bu doğrultuda Temel E-Fatura alıcısına ulaştığı anda onaylanmış olarak kabul edilir. Hizmet faturaları Temel E-Fatura kapsamına girer. Örnek vermek gerekirse; elektrik ve su hizmetleri, sözleşmeye ya da taahüte dayalı Telekom, altyapı desteği gibi hizmetler Temel E-Fatura olarak kesilir.
Temel E-Fatura senaryosunda, alıcıdan onay ya da ret beklemeden faturanın alıcıya ulaşmasıyla birlikte sistem tarafından otomatik olarak onaylanır. Bu nedenle Temel E-Fatura düzenleyen mükelleflerin, fatura üzerindeki alanları doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmaları da süreç içinde aksama olmaması açısından son derece önem taşır.
Ticari E-Fatura Nedir?
Kendi içinde ayrılan E-Fatura’nın diğer bir türü de Ticari E-Fatura uygulamasıdır. Ticari E-Fatura, büyük ölçekli işletmeler tarafından sıklıkla kullanılan E-Fatura türüdür. İşletmelerin ticari iş döngüleri içinde mal alım ve satım süreçlerinin daha sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesi için Ticari E-Fatura türü son derece etkilidir. Ticari E-Fatura’da faturayı alan kişi, faturayı reddetme, kabul etme ya da iptal etme gibi haklara sahiptir. E-Fatura düzenleyen ve gönderen taraf fatura alıcısından faturanın onayına ya da reddine dair bir cevap bekler. Bu nedenle fatura doğrudan onaylanmaz. Alıcı faturada herhangi bir yanlışlık ya da eksiklik fark ederse tarafa tanınan 8 günlük süre içinde bunu bildirir. 8 günlük süre içinde ret ya da onay cevabı alınamayan faturalar sistem tarafından otomatik olarak onaylanır.
Temel E-Fatura ile Ticari E-Fatura Arasındaki Farklar
Temel E-Fatura ve Ticari E-Fatura bazı özellikler bakımından birbirlerinden ayrılır. Temel E-Fatura ve Ticari E-Fatura arasındaki farkları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Temel E-Fatura senaryosu ile oluşturulmuş E-Fatura’larda fatura alıcıya ulaştığı anda onaylanır. Alıcının bunun için ek bir işlem yapmasına gerek yoktur.
- Ticari E-Fatura senaryosu ile oluşturulmuş E-Fatura’larda ise faturayı alan tarafın onay, ret ya da iptal etme hakkı vardır ve faturayı gönderen taraf alıcıdan bir yanıt bekler.
E-Fatura kesmeden önce hangi tip E-Fatura kesileceği taraflar arasında belirlenmelidir. Böyle bir durumun söz konusu olmadığı durumda alıcının onay, ret ya da iptal hakkının olduğu Ticari E-Fatura’yı tercih etmek süreç için son derece işlevsel olacaktır.
Şimdi tüm fatura süreçlerinizi Turkcell’İn gelişmiş altyapı desteğine bırakmanın tam zamanı! İşletmenizin ihtiyaç duyacağı faturalama süreçlerinizi yer ve zamandan bağımsız olarak yürütebilirsiniz. Turkcell E-Fatura uygulamasının gelişmiş entegrasyon ve Bulut tabanlı yapısı sayesinde iş süreçlerinizi hızlandırarak verimliliğinizi en üst noktaya taşıyabilirsiniz. Turkcell’in sağladığı bu avantajlardan ve daha fazlasından yararlanmak için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezimizden destek ekibimize ulaşarak detaylı bilgi alabilir ve fatura süreçlerinizi hemen dijital ortama taşıyabilirsiniz.