Proforma Fatura Nasıl Düzenlenir?
Ticari hayat içerisinde alıcılar ve satıcılar arasında birçok farklı satış yöntemi vardır ve bu noktada birçok kavram karşımıza çıkar. Süreci hızlandırmak ve bir karışıklık yaşamadan sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için taraflar karşılıklı olarak birbirlerine belirli belgeler sunar. Bu belgelerden biri de proforma fatura kavramıdır.
Proforma fatura, mali yükümlülüğü bulunmayan teklif özelliği taşıyan bir fatura cinsi olarak düşünülebilir. Özellikle, firmaların yurtdışı pazarlarda gerçekleştirdikleri “ithalat ve ihracat” süreçlerinde işlemlerini hızlı ve daha etkili bir şekilde gerçekleştirebilmelerine önemli katkılar sağlar. Peki, proforma fatura ne işe yarar ve nasıl düzenlenir? Tüm detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Proforma Fatura Nedir?
Proforma fatura; yapılan işe dair karşı tarafa sunulan teklif faturası olarak tanımlanır. Bu anlamda ön fatura olarak da bilinir. Proforma faturanın kanun önünde ve maliye tarafında bir yükümlülüğü yoktur. Fakat proforma fatura, ithalat-ihracat süreçlerini kapsayan dış ticaret süreçlerine bir teklif faturası olarak son derece büyük katkı sağlar. Diğer ticari faturaların aksine gerekli bir belge olmamasına rağmen, satıcının ve alıcının aralarındaki iş süreçlerini daha etkili, hızlı ve sağlıklı bir şekilde yönetebilmesine yardımcı olur. Bu nedenle proforma fatura tarafların tercihlerine göre düzenleyecekleri ve iş verimliliklerinin artmasını sağlayacak bir fatura türüdür.
Proforma Fatura Ne İşe Yarar?
Bir ürün ya da hizmetin, hangi şartlar altında, hangi ölçüde ve hangi fiyata satılacağını gösteren bir teklifname özelliği taşıyan proforma fatura bu özelliğiyle bir ön mektup niteliği taşır. Satış işlemleri öncesinde hazırlanan proforma fatura herhangi bir alım işlemi öncesinde izin ya da ön ödeme alınmasının gerekli olduğu durumlarda kullanılabilir. Proforma faturalar satış sonrası değil, öncesinde hazırlanarak müşterilerle paylaşılır. Proforma fatura dünya pazarlarındaki ticarette iş süreçlerinin verimli bir şekilde yürütülmesini destekler.
Proforma fatura zorunlu bir fatura türü olmamasına rağmen ihracat işlemleri için oldukça önemli bir noktaya hizmet edebilir. Müşteriler için hazırlanacak proforma fatura, düzenleyen kişinin işine verdiği önemin de önemli bir göstergesidir. Kaşelenmiş proforma fatura üzerinde satıcı ve ürün hakkında detayların yer almasıyla birlikte satış koşullarının da bulunması müşterinin firmaya duyacağı güveni artırır.
İlginizi Çekebilir: Şahıs Şirketleri İçin E-Fatura Kullanım Rehberi
Proforma Fatura Nasıl Düzenlenir?
Proforma fatura sıklıkla hazır bir şablon üzerinde hazırlanır. Faturanın sağ üst bölümüne proforma numarası ve tarih yer alırken, sol üst bölümünde ise alıcı ve satıcı belirtilir. Proforma faturanın orta bölümüne gövde adı verilir ve bu bölümde satışı gerçekleştirilecek ürünlerin detaylı bir listesi yer alır. Bununla birlikte proforma fatura düzenlenirken üzerinde “Proforma Fatura” ibaresi eklenmesi de gerekir. Proforma fatura düzenlenirken fatura üzerinde yer alması gereken bilgileri şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Faturanın tarihi
- Mal ve hizmetin türü
- Satıcının ve alıcının isimleri, unvan ve adresleri
- Ödeme türü
- Malların menşei bölgesi
- Teslim şekli
- Mal ya da hizmetin birim fiyatı ve tutarı
- Malların ebatları, ağırlığı, miktarı
- Sevkiyatın nasıl gerçekleşeceği
- Mallara ilişkin detayları içeren açıklamalar ve bilgiler
- Sigorta prim miktarları
- Düzenleyen kişinin imzası
Turkcell güvencesiyle işini dijitale taşımak isteyen firmalar Turkcell’in gelişmiş altyapı desteğiyle tanışıyor! Şimdi Turkcell E-Fatura uygulaması ile tanışmak ve işletmenize ait tüm faturalama süreçlerini yürütürken E-Fatura uygulamasının sağladığı avantajlardan yararlanmak için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezimizden destek ekibimize ulaşarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.