E-İrsaliye Başvuru Süreci Hakkında Her Şey
Tüm alanlarda hızla gerçekleşen dijitalleşme hareketleri, dijital dönüşüm uygulamalarını da hayatımıza kazandırmaya başlamıştır. Kağıt üzerinde düzenlenen Sevk İrsaliyesi belgesi süreçleri de dijital ortamlara taşınarak buradan yürütülmeye başlanmıştır. E-İrsaliye olarak karşımıza çıkan bu dijital dönüşüm uygulaması, işletmelerin iş süreçlerini hızlandıran ve verimliliklerini artıran bir dijital dönüşüm uygulamasıdır. İrsaliye süreçlerini dijital ortamlara taşımak isteyen kişiler E-İrsaliye başvuru süreçlerini de son derece merak eder. E-İrsaliye başvuru süreçleri ile ilgili tüm detaylara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
E-İrsaliye nedir?
İşletmelerin iş süreçlerinde, malın oluşturulmasından alıcıya ulaştırılmasına kadar geçen süre içinde pek çok önemli nokta vardır. Malın taşınma ve sevk süreçleri de bu noktalardan biri olarak karşımıza çıkar. E-İrsaliye, dijital dönüşümün bir parçası olarak hayatımıza dahil olan bir uygulamadır. E-İrsaliye, üzerinde geleneksel ortamlarda oluşturulmuş irsaliye belgesinin elektronik ortamlarda oluşturulmuş versiyonudur. Yeni bir belge türü olmayan E-İrsaliye kağıt üzerinde düzenlenen irsaliye belgesi ile aynı hukuki haklara ve geçerliliğe sahiptir. Firmalar tarafından kullanılan sevk irsaliyesi yerine geçen E-İrsaliye, herhangi bir ürünün teslimi karşısında ürünü teslim alan kişiye iletilen bir belgedir.
Malın sevk işlemleri sırasında E-İrsaliye’nin kağıt formu malı taşıyan araçta bulunur. Düzenleniş E-İrsaliye yasal olarak 10 yıl süre ile saklanır. Tıpkı E-Fatura uygulamasında olduğu gibi E-İrsaliye de yalnızca uygulamaya dahil olan kullanıcılar arasında kullanılabilir. E-İrsaliye mali mühür ile onaylandıktan sonra GİB tarafından kontrol edilerek elektronik ortamda alıcısına ulaştırılır.
Kimler E-İrsaliye Kullanmalı?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğe göre E-İrsaliye kullanımının zorunlu tutulduğu mükellefler vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- 07.2022 tarihinden itibaren brüt satış hasılatı 10 milyon ve üzeri olan işletmeler
- Komisyoncu ya da tüccar olarak sebze ve meyve ticareti yapan mükellefler
- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) ve (III) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi gibi faaliyetleri nedeniyle EPDK'dan lisans alan mükellefler
- Şeker Kanununun 2'nci maddesin (e) kapsamında yer alan şekerin imalini gerçekleştiren mükellefler
- Gübre Takip Sistemi'ne kayıtlı kullanıcılar
Bununla birlikte E-İrsaliye uygulamasına ilk geçişte mükellefler, uygulamaya dahil oldukları ayın bitimine kadar E-İrsaliye yerine kağıt irsaliye düzenleyebilir.
İlginizi Çekebilir: Mali Mühür Nedir, Nasıl Başvurulur?
Adım Adım E-İrsaliye Başvurusu Nasıl Gerçekleştirilir?
E-İrsaliye uygulamasının işletmelere kazandırdığı avantajlar düşünüldüğünde E-İrsaliye başvuru işlemlerinin nasıl olduğu da son derece merak edilen konular arasında yer alır. E-İrsaliye başvuru işlemlerine başlamadan önce kullanıcıların E-Fatura sistemine kayıtlı olmaları gerekir. E-Fatura sistemine kayıtlı olan işletmeler E-İrsaliye başvuru adımlarına geçebilir. Kullanıcılar 3 farklı yöntem ile E-İrsaliye başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;
GİB Portal: Mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı portalı üzerinden giriş yaparak başvurularını gerçekleştirebilir. Bunun için,
- https://portal.efatura.gov.tr/efatura/egiris.jsp internet adresine giriş yapın.
- Araçlar, menüsünden "Kullanıcı bilgileri" bölümüne girin.
- Kullanıcı bilgileri alanında yer alan "e-İrsaliye kullanmak istiyorum" butonuna tıklayarak başvurunuzu tamamlayın.
Entegrasyon: GİB’e hitaben yazılan bir dilekçe ve test tanım formu ile başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir.
Özel Entegratör: Özel entegratörler üzerinden E-İrsaliye başvuru işlemlerini gerçekleştirmek isteyen işletmeler, E-İrsaliye özel entegratörlük izni olan özel entegratörleri tercih ederek uygulamaya geçiş yapabilir. Özel entegratörler ile E-İrsaliye başvurusunu gerçekleştirmek isteyenlerin ek bir işleme ihtiyaçları yoktur.
Şimdi Turkcell E-İrsaliye uygulamasının avantajlı kullanımına geçiş yapmak için hemen Turkcellesirket.com adresine ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezine ulaşarak E-İrsaliye başvuru işlemlerinize başlayabilirsiniz.