E-Faturada Hangi Alanları Doldurmalıyım?
E-Fatura, internet bağlantısı kullanılarak elektronik ortamda düzenlenen faturalardır. Bu fatura türü aynı zamanda faturaların izlenmesini ve gönderilmesini sağlayan bir sistemdir. İşletmeler için E-Fatura kullanımı zorunlu olmamasına rağmen birçok firma bu özelliği kullanmayı tercih etmektedir. E-Fatura hazırlama sürecinde doldurmanız gereken birçok alan bulunmaktadır. Peki E-Faturada hangi alanları doldurmanız gerekir?
İşlemlerini E-Fatura ile tamamlayan firmalar, geleneksel faturalandırma sisteminin yorucu ve uzun süreçleri ile ilgilenmez. İş yükünün azalması ile muhasebe işlemleriniz de faturalandırma döneminde hızlanmış olur. Hazırladığınız E-Faturalar muhasebe sistemiyle bağlantılıdır. Fatura kesme, kargo işlemleri, arşivleme, veri girişi gibi işlemler de daha da basitleşir. Peki E-Faturada bilgi eksikliği varsa ne yapılmalıdır ve E-Faturada değişiklik yapılabilir mi? Bu yazımızda konu hakkında merak edilen tüm detayları sizler ile paylaşacağız.
E-Faturadaki Bilgilerde Eksik Olursa Ne Yapabilirim?
E-Faturada bulunması gereken zorunlu bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler aşağıdaki gibidir:
- E-Fatura düzenleme tarihi ve belge numarası,
- E-Faturayı düzenleyenin adı-soyadı, varsa unvanı, adresi, vergi kimlik numarası ve vergi dairesi,
- Müşterinin ismi ve soy ismi veya varsa unvanı, vergi dairesi ve vergi kimlik numarası,
- Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası,
- Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı, tutarı, vergi oran ve tutarı,
- GİB üzerinden sorgulanması ve doğrulanması için gereken kare kod veya barkod.
Eksik bilgi bulunan bir E-Fatura söz konusu olduğunda ise fatura düzenlenemeyeceği için direkt olarak faturanın iptalinin yapılması gerekir.
Temel Faturanın İptali
“Temel Fatura” ile düzenlenen faturalara E-Fatura uygulaması üzerinden “ret yanıtı” imkânı bulunmaz. Bununla birlikte 8 günlük itiraz süresi dolmadığı sürece Temel Fatura İptal Portalı üzerinden satıcının ilgili fatura için iptal talebinde bulunma hakkı söz konusudur.
“Temel Fatura” olarak düzenlenen faturalara E-Fatura Uygulaması üzerinden “ret yanıtı” dönülememesi ya da Temel Fatura İptal Portalı üzerinden iptal talebinde bulunulmamış olması, itiraz edilebilmesi imkanını ortadan kaldırmamaktadır.
Ticari Faturanın İptali
“Ticari Fatura” olarak düzenlenmiş olan faturalara ilişkin olarak alıcıların e-Fatura Uygulaması üzerinden “ret yanıtı” ile dönmemeleri, Türk Ticaret Kanunu’nun 18. maddesinde belirtilen yöntemlerin, Kanunun 21. maddesinde belirtilen sürede kullanılabilme hakkını ortadan kaldırmaz.
E-Fatura uygulaması üzerinden “ret yanıtı” ile dönülmesi ya da iptal talebinde bulunulması veya Türk Ticaret Kanunu’nun 18. maddesinde belirtilen yöntemler ile faturaya itiraz edilmesine ilişkin olarak Kanunun 21.maddesinde belirtilen 8 günlük itiraz süresine uymak tacir olmanın hukuki sonuçları arasında yer almaktadır. Bu süre geçtikten sonra yapılan itirazlar, iptal talepleri ve e-Fatura Uygulaması üzerinden dönülen “ret yanıtı” söz konusu faturanın alıcı tarafından fatura içeriğinin kabul edilmiş olduğu sonucuna ulaşmışız anlamına gelir.
İlginizi Çekebilir: E-Fatura İptal İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
E-Faturada Değişiklik Yapabilir Miyim?
“E-Faturada değişiklik yapabilir miyim?” konusu en çok merak edilen konulardan birisidir. E-Faturayı karşı tarafa gönderdikten faturada değişiklik yapmak mümkün değildir. Normal faturayı kesip gönderdikten sonra değişiklik yapamama durumunuz elektronik faturada da geçerlilik göstermektedir. Bunun yanı sıra göndermiş olduğunuz elektronik fatura ile ilgili olarak bazı kriterler aşağıdaki gibidir:
- E-Fatura ise faturayı karşı tarafın reddetmesi üzerine yeni bir e-fatura oluşturulabilir.
- E-Arşiv ise siz bu faturayı iptal edip tekrardan yeni bir fatura oluşturabilirsiniz.
Temel ve ticari e-fatura senaryolarında iptal ve iade taleplerinin değişiklik gösterdiğini göz önünde bulundurmanız son derece önemlidir.
E-Fatura sistemine geçtikten sonra, E-Fatura ile çalışacağınız müşteri ya da tedarikçiler ile temel veya ticari fatura seçeneklerinden birini seçmeniz gerekir. Ticari fatura sürecinde müşterinizin bir hafta içinde kabul ya da ret vermesi gerekir. Müşteriniz kabul ya da ret vermezse faturayı kabul etmiş sayılır. Temel faturada bu şekilde bir onay süreci bulunmamaktadır.
Bu yazımızda sizler için E-Faturada hangi alanları doldurmalıyım, E-Faturada eksik bilgi olursa ne yapmalıyım ve E-Faturada değişiklik mümkün mü gibi konular hakkında pek çok bilgi paylaştık. Amacımız; müşterilerimize son teknoloji ile bütünleşmiş çözümler sunmak ve işlerini daha da ileriye taşımalarını sağlamaktır. E-Fatura ve E-Fatura doldurmak hakkında çok daha fazlası için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Turkcell E-Çözüm uygulamaları ile tanışmak ve daha detaylı bilgi almak için hemen Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden ekibimize ulaşabilirsiniz.