E-Fatura Durum Kodları Nedir, Ne Anlama Gelir?
E-Fatura günümüzde en sık kullanılan dijital fatura uygulamasıdır. E-Fatura kullanıcılarının en sık merak ettikleri konulardan biri de E-Fatura durum kodu konusudur. Dijital dönüşüm uygulamaları kapsamında hayatımıza giren E-Fatura uygulaması iş süreçlerimizi hızlandıran, düzenleyen ve verimliliği artıran uygulamalardan biridir. Bu nedenle etkili bir şekilde kullanıldığında verimliliği artırması da desteklenmiş olacaktır. E-Fatura oluşturulmasından alıcıya gönderilinceye kadar geçen süreç son derece kapsamlı noktaları içine alır. Bu nedenle E-Fatura kullanıcısı olarak E-Fatura durum kodu hakkında tüm detaylara ulaşabileceğiniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
E-Fatura Durum Kodu Nedir, Ne İşe Yarar?
Düzenlenen her bir E-Fatura, alıcısına ulaştırılırken belirli aşamalardan geçer. E-Fatura’ların geçtiği her bir aşama E-Fatura durum kodu olarak tanımlanır. Her bir E-Fatura durum kodu E-Fatura’nın gönderim süreci içinde hangi aşamada olduğunu gösterir. Süreç içinde ihtiyaç duyulan anlarda E-Fatura durum kodu sayesinde olası karışıklıkların ve aksamaların önüne geçilmiş olunur.
İlginizi Çekebilir: Açık ve Kapalı E-Fatura Nedir, Birbirinden Nasıl Ayrılır?
E-Fatura Durum Kodları ve Açıklamaları
E-Fatura durum kodu ve açıklamaları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Zarf Kuyruğa Eklendi
E-Fatura oluşturma sürecindeki ilk işlem olarak karşımıza çıkar. 1000 E-Fatura durum kodu olan bu uyarı E-Fatura’nın oluşturulduğunu, merkeze gönderildiğini ve işlenmek için sıraya alındığını ifade eder. Bu uyarının verilme sebebi çoğu zaman GİB sistemlerinden kaynaklanan yoğunluktur.
- Zarf İşleniyor
Sistem üzerinde sıraya alınan E-Fatura’nın sırasının geldiğini ve işleme alındığını gösteren 1100 E-Fatura durum kodudur.
- Zip Dosyası Değil
Alıcıya ulaştırılmak üzere gönderilen E-Fatura’ların GİB sistemlerinde işlenebilmesi için .zip formatında olması gerekir. E-Fatura durum kodu 1100 olan bu kod, E-Fatura’nın içinde bulunduğu zarfın .zip formatında bir dosya olmadığını belirtir. Bu kod E-Fatura’nın uygun bir .zip formatı ile düzenlenerek tekrar gönderilmesi gerektiğine işaret eder. Bu noktada .zip formatı şeklinde gönderilecek yeni E-Fatura aynı ETTN numarası ile gönderilebilir.
- Zarf ID Uzunluğu Geçersiz
Oluşturulan E-Fatura’nın GİB sistemlerinde işlenebilmesi için gerekli olan .zip formatındaki zarfın ID numarasının 32 karakter olması gerekir. Bu karakter uzunluğu ile eşleşmeyen zarflar 1111 E-Fatura durum kodu olan Zarf ID Uzunluğu Geçersiz uyarısını alırlar ve uygun ID olarak tekrar gönderilmesi beklenir.
- Zarf Arşivden Kopyalanamadı
1120 numaralı E-Fatura durum kodu ile karşılaşıldığında faturanın yeniden gönderilmesi gerekir.
- Zip Açılamadı
1130 numaralı Zip Açılamadı E-Fatura durum kodu GİB sistemlerindeki bir sorun sebebiyle zarfın görüntülenemeyerek okunmadığını ifade eder. Zip Açılamadı E-Fatura durum kodu ile karşılaşıldığında zarfın yeniden gönderilmesi gerekir.
- Zip Bir Dosya İçermeli
1131 numaralı E-Fatura durum kodu olan Zip Bir Dosya İçermeli, gönderilen zarfın içinde bir fatura dosyası olmadığını ifade eder. Ortaya çıkan bu hatanın giderilmesi için zarf tekrar gönderilmelidir.
- XML Dosyası Değil
.zip formatında gönderilen zarfın içinde yer alan dosyanın .xml formatında olmadığını ifade eder. 1132 E-Fatura durum kodlu bu hatayı ortadan kaldırabilmek için zarfın tekrar gönderilmesi gerekir.
- Schematron Kontrol Sonucu Hatalı
1150 numaralı E-Fatura durum kodu faturanın GİB standartlarına uygun olmadığını ifade eder ve faturanın tekrar gönderilmesi gerekir.
- Doküman Gönderimi Başarısız. Tekrar Gönderme Sonlandı.
4 kere gönderilmeye çalışılan faturanın gönderilemediğini ifade eder. 1215 numaralı bu durum kodu ile karşılaşıldığında faturanın yeniden gönderilmesi gerekir.
- Başarıyla Tamamlandı
1300 numaralı E-Fatura durum kodu ile E-Fatura’nın herhangi bir sorun ile karşılaşmadan gönderildiği anlaşılır.
Şimdi işiniz için ihtiyaç duyduğunuz E-Fatura süreçlerini Turkcell’in gelişmiş sistemlerine taşımanın tam zamanı! Tüm bunlar ve daha fazlası için Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezimizden destek ekibimize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.