E-Fatura Başvurusu Nasıl Gerçekleştirilir?
Ticari bir değeri olan her işlemin faturalandırılması zorunludur. Bu noktada geçmişte geleneksel ortamlarda yürütülen faturalama süreci, yaşanan teknolojik gelişmelerin de etkisiyle dijital ortama taşınmıştır. E-Fatura olarak karşımıza çıkan bu kavram kullanıcılarına sağladığı avantajlarla ön plana çıkar. İş süreçleri için kullanılan faturaların kağıt ortamında basılması yerine dijital ortamda oluşturularak alıcılarına ulaştırılmasını kapsar. E-Fatura uygulamasını kullanmak ve sağladığı kolaylıklardan yararlanmak isteyenlerin öncelikle E-Fatura başvurularını yapması gerekir. E-Fatura başvuruları onaylanan kişiler E-Fatura sürecinden ve getirilerinden yararlanmaya başlayabilir.
Adım adım tüm E-Fatura sürecini anlattığımız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Kimler E-Fatura Kesmeli?
E-Fatura sürecinin kullanıcılarına sağladığı avantajlar göz önünde bulundurulduğunda kimlerin E-Fatura kesebileceği de son derece merak edilir. E-Fatura kesme işlemi E-Fatura kullanıcıları arasında gerçekleştirilir. Bir başka deyişle E-Fatura kesme işlemi için alıcının da E-Fatura kullanıcısı olması gereklidir. Alıcının E-Fatura kullanıcısı olmadığı durumlarda ise E-Arşiv Fatura kesme işlemi yapılabilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 22 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan yeni düzenleme ile birlikte, 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar E-Fatura geçişi zorunlu tutulmuştur. E-Fatura kullanımı zorunlu olan mükelleflerin iş süreçleri içinde E-Fatura uygulamasını kullanması gerekir.
Bununla birlikte E-Fatura mükellefi olmamasına rağmen E-Fatura’nın sağladığı avantajlardan yararlanmak isteyen kişiler de başvurularını yaparak gönüllü olarak sürece dahil olabilirler.
E-Fatura kullanıcıları, yer ve zamandan bağımsız olarak diledikleri an faturalarını oluşturabilir ve süreç içi takiplerini yürütebilir. Tek bir platform üzerinde tüm faturalama süreçlerinin yürütülmesi kullanıcılara zaman anlamında da son derece büyük tasarruf imkanı sunar.
Adım Adım E-Fatura Başvurusu Nasıl Gerçekleştirilir?
Son dönemlerde yaşanan gelişmelerin de etkisiyle E-Fatura kullanım süreçlerinde de büyük bir artış yaşanmıştır. Bu durum kişilerin akıllarına E-Fatura başvurusu nasıl gerçekleştirilir, sorusunu getirmiştir. E-Fatura başvuru süreçleri kişilere son derce karmaşık gelebilir. Süreç içinde ihtiyaç duyulan belgelerle gerekli adımlar takip edilerek E-Fatura başvurusu kolaylıkla yapılabilir. E-Fatura uygulamasına başvurmak için; özel entegrasyon yöntemi, GİB sistemine entegre yöntemi ve GİB portal olmak üzere üç farklı yöntem kullanılabilir.
Sürece başlamadan önce ilk olarak mali mühür ya da E-İmza edinilmesi gerekir. Daha sonra başvuru süreci için hangi yöntemin kullanılacağına karar verilir.
E-Fatura sürecine özel entegrasyon yöntemiyle başvuru yapmak isteyenler:
- Mükellef firma mali mühür başvurusu yapar.
- E-fatura sözleşmesi imzalanır.
- E-fatura başvurusu, efatura.gov.tr adresi üzerinden yapılır.
- Mükellef firma, kendisine gönderilen alanlara ilgili bilgileri doldurur.
- Bilgilerin doldurulmasının ardından, kontrol sağlanır. Herhangi bir problem olmaması halinde özel entegratörler tarafından mükellef firmaya aktivasyon linki gönderilir.
- Mükellef firma, gönderilen bu aktivasyon linkini mali mühür ile imzalar.
- Mühürle imzalama işleminden sonra Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onay beklenir.
- GİB tarafından onaylandıktan sonra, hesap aktif hale gelir ve mükellef firma E-Fatura sistemine giriş yapmış olur.
İlginizi Çekebilir: E-İmza ve Mali Mühür Nedir?
Turkcell gelişmiş teknolojik alt yapısı ile E-Fatura başvuru süreciniz dahil olmak üzere tüm E-Dönüşüm sürecinizde ihtiyaç duyduğunuz desteği sizlere vermeye devam ediyor. Turkcell E-Şirket uygulamalarının kullanımı kolay bulut alt tabanlı yapısı ile yer ve zamandan bağımsız olarak tüm sürecinizi yürütebilirsiniz.
E-Fatura başvurunuzu güvenle yürütmek ve hemen kullanmaya geçmek için Turkcell güvencesiyle tanışmanızın tam zamanı! Şimdi E-Fatura başvurunuzu tamamlamak ve sağladığı tüm imkanlardan yararlanmak için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezimizden destek ekibimize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.