E-Arşiv Fatura Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İnternet ortamının teknolojileri hızla gelişmeye devam ederken, işlerinizi de bu gelişen elektronik ortama taşımak, yani dijital bir dönüşüm sağlamak kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Bilgi teknolojilerinin kullanımı ile birlikte iş süreçlerinin ve bilgilerinin zaman ve maliyet açısından bir tasarruf sağlayarak hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan bu dijital dönüşümle iş dünyasının rekabetinde bir adım öne geçebilirsiniz. Sağlanan bu avantajlarla birlikte gereksiz iş yükü azalır, verimlilik ve ticaret hız kazanır.
Ticari bir kazanç sağlayan her işin faturalandırılmasının da zorunlu olduğu faturalandırma işlemi son yıllarda elektronik ortamlara taşınmıştır. Faturalar, gerçekleştirilen her türlü ticari işlemin belgelendiği bir rapor niteliği taşır. Elektronik ortamlarda düzenlenen E-Fatura sistemine geçmenizin ardından, E-Arşiv fatura terimi ile de sıklıkla karşılaşabilirsiniz. Peki, E-Arşiv fatura sistemi nedir? E-Arşiv fatura, Vergi Usul Kanunu’na göre kağıt üzerinde oluşturulma, raporlanma ve ibraz edilme zorunluluğu olan tüm faturaların elektronik ortamda oluşturulmuş versiyonlarıdır.
E-arşiv fatura sistemine geçmeden önce kullanıcıların E-Fatura sistemine kayıtlı olmaları gerekir. Bu sistemi kullanan firmaların maliyetleri azalır, fatura ve ödeme süreçleri hızlanır ve muhasebe işlemleri kolaylaşır. Aynı zamanda E-Arşiv fatura sistemi ile birlikte arşivlenen faturaların kaybedilmesi imkânsız hale gelerek firmaların hata yapma oranları da azalır.
Sanal ortamda kesilen ve arşivlenen faturalar çevreye zarar vermez, bu sistem tamamen doğa dostu bir uygulamadır.
E- Arşiv Fatura Nedir?
1 Ocak 2020 tarihi ile birlikte hayatımıza giren E-Arşiv fatura uygulaması, Vergi Usul Kanunu ile Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan ve E-Arşiv portal üzerinden elektronik olarak kesilen faturalardır. E-Arşiv fatura, müşterilerinize faturalarını elektronik ortamda düzenleyip gönderebileceğiniz ve 2. nüshalarını yine elektronik ortamda güvenle saklayabileceğiniz bir uygulamadır. E-Arşiv sistemi ile hazırlanan faturalar, alıcı ve gönderici arasında güvenli bir köprü işlevi görür. E-Arşiv fatura sistemi ile güvenli bir şekilde sorgulama yapabilir, hızlı bir şekilde faturalarınızı görüntüleyebilirsiniz. Böylece muhasebe ve nakit yönetimi işlemleriniz de oldukça kolaylaşacaktır. E-Arşiv sisteminin en büyük avantajlarından biri, fatura masraflarından kurtulmak ve kullanıcılarına en hızlı şekilde işlemlerini gerçekleştirebilme imkanı tanımasıdır. Şirketlerin faturalama masraflarından kurtulması hem ekonomik olarak rahatlamalarını hem de bütçelerini daha çok ihtiyaç duyulan bir alana yatırmalarına da olanak sağlamış olur. Aynı zamanda daha önce oluşturulmuş faturalara hızlı bir şekilde ulaşabilmek zaman kaybı yaratmaması bakımından da oldukça avantajlı bir durumdur. E-Arşiv fatura oluşturulduğunda kağıt ya da elektronik ortamda alıcıya iletilir. Gelir İdaresi Başkanlığı, oluşturulmuş E-Arşiv fatura verilerine erişebilmek için şirketlerden günlük olarak E–Arşiv fatura raporu oluşturmalarını ve sisteme girmelerini zorunlu kılmıştır. Bu uygulamaya dahil olan şirketler, gün içinde oluşturdukları tüm E-Arşiv faturaları bir sonraki gün sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na raporlar. E-Arşiv fatura sistemlerinin gelişmiş raporlama seçenekleri ile faturalarınıza kolayca erişebilirsiniz.
E-Arşiv Fatura Mükellefi Kimlerdir?
E-Arşiv faturalar belirli mükellefler tarafından oluşturulur. 2020 yılı içerisinde yıllık cirosu 5 milyonu aşan ve 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle E-Arşiv ve E-Fatura sistemine geçen firmalar, E-Arşiv fatura kesmelidir. Bunlarla birlikte bu sistemlere gönüllü olarak geçen firmalar da E-Defter uygulaması kullanmak zorundadır. E-Arşiv fatura sistemini kullananlar, her ay Gelir İdaresi Başkanlığı’na rapor iletmek zorundadır. Turkcell’in sağladığı E-Arşiv fatura sistemi sayesinde faturalama işlemleri ve cari işlemler bir arada yürütülerek tüm maliyetlerin kontrolü sağlanmış olur. E-Fatura hizmetleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sistemleri üzerinden fatura işlemlerinizi sürekli gelişen mevzuatsal değişikliklere hızlı bir şekilde adapte olarak gerçekleştirebilirsiniz. Herhangi bir zorunluluğunuz olmasa da E-Arşiv fatura sistemini kullanarak fatura kesim masraflarınızı %80 oranında azaltabilirsiniz.
1 Temmuz’da E-Faturaya geçecek mükellefler ve 509 No.lu VUK Tebliği’nde yapılan değişiklikler için yazımızı inceleyebilirsiniz: 1 Temmuz’a Kadar Beklemeyin, Turkcell E-Şirket ile E-Faturaya geçin!
E-Arşiv Fatura Girişi Nasıl Yapılır?
E-Arşiv kullanıcısı olmanız için öncelikle E-Fatura kullanıcısı olmanız gerekmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın E-Arşiv portalından başvuru yaparak uygulamaya giriş yapabilirsiniz. Turkcell E-Arşiv fatura uygulaması üzerinden birden fazla fatura içeren dosyalarınızı toplu bir şekilde sisteme yükleyebilir, aynı zamanda da oluşturduğunuz bu faturaları çoklu seçim ve düzenleme imkanı ile yazdırarak zamandan tasarruf edebilirsiniz. Dijital ortamda depolanan ve arşivlenen faturalarınız için baskı, dağıtım ve iş yükü gibi önemli alanlardaki maliyetlerden kurtulabilir ve faturalandırma süreçlerinizi hızlandırarak birçok alanda oldukça tasarruf etme imkanı sağlayabilirsiniz. Şirket kaynaklarınızı daha verimli bir şekilde kullanma imkanı sunan e-Arşiv fatura sistemi, sağladığı kolaylıklarla dikkatinizi ve tecrübelerinizi farklı alanlara yöneltebilmenize de yardımcı oluyor.
E-Arşiv Fatura Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
E-Arşiv fatura sorgulaması bir E-Arşiv faturasının Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilen raporda beyan edildiğinden emin olmak için yapılabilir. E-Arşiv fatura sorgulama işlemini, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan, fatura numarası veya firma adıyla yapabilirsiniz. Sorgulama işlemi yaptığınız faturanın E-Arşiv düzenlenmiş olması gerekmektedir. E-Arşiv fatura sorgulama işlemi sırasında satıcının TCKN/ VKN bilgisi, fatura numarası, faturadaki tutar ve sitenin tanımladığı güvenlik kodunu girmeniz gerekir. Fatura sorgulama işlemi yapabilmek için bu bilgileri doğru girdiğinizden emin olunuz. Sistem üzerindeki E-Arşiv belgelerinizin sorgulamasını, Turkcell E-Arşiv fatura sorgulama sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Faturalarınızı PDF, XML gibi formatlar arasından dilediğiniz şekilde çıktı olarak da alabilirsiniz. Belgenizin durumunu öğrenmek de dahil olmak üzere tüm süreçleri yine bu Turkcell E-Arşiv fatura sorgulama portalı üzerinden kontrol edebilirsiniz. Turkcell’in geliştirilmiş entegrasyon alt yapısı sayesinde hızlı ve verimli tam entegrasyon sağlayabilir, işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz.
Gelişen teknolojinin sağladığı kolaylıklardan biri olan E-Arşiv fatura sistemi ile birçok alanda tasarruf edebilecek ve faturalarınızı güvenli bir şekilde muhafaza edebileceksiniz. Zaman ve mekan sınırlaması olmadan depolayabileceğiniz faturaları yine aynı şekilde hiçbir kısıtlama olmadan dilediğiniz an E-Arşiv fatura sorgulama sistemi ile görebileceksiniz. E- Arşiv fatura sistemini kullananların, fatura gönderme, depolama ve raporlama giderlerinin %85 oranında azaldığı kayıtlarla da ortaya konmuştur. Turkcell E-Arşiv fatura sisteminin gelişmiş entegrasyon yapısı ve kullanımı kolay Bulut altyapısı ile E-Arşiv fatura süreçlerinizi yönetebilir, yer ve zamandan bağımsız olarak istediğiniz her an faturalarınıza hızlı bir şekilde erişebilirsiniz. Aynı zamanda da Turkcell E-Arşiv fatura sistemi, arşivlenen faturalarınızı kolayca raporlama imkanı sunar ve olası bir felaket durumunda Turkcell Veri Merkezi Güvencesi ile hizmet verilen veriler yedeklenerek veri güvenliği sağlanır ve kayıplar önlenir. Şimdi, Turkcell E-Arşiv fatura sisteminin sağladığı bu imkanlardan yararlanmak ve daha fazlası için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak E-Arşiv fatura sistemi hakkında bilgi alabilir ve hemen başvuru yaparak kullanmaya başlayabilirsiniz.